Saturday, August 1, 2015

Sandarkan padaNya

Bismillahirahmannirahim.

" Kak dah nak kahwin ke ? "
Soalan yang banyak masuk dalam inbox. Sebelum itu, ANDAI kisah ini diviralkan, semoga ramai anak muda yang terbuka mata hatinya. Biiznillah.
Saya merupakan anak sulung daripada 6 orang adik-beradik secara keseluruhan. Saya adalah kakak, saya juga abang, kadang saya juga ibu, kadang juga ayah. Siapa anak sulung mungkin tahu maksud di sebalik ayat ini. Saya anak harapan ayah. Sehingga ayah sanggup berkorban apa saja semata-mata mahu saya belajar lebih tinggi. Dan setiap kali saya dihantar ke lapangan terbang, ayah mesti pesan benda yang sama.
" Cari ilmu. Bukan cari jodoh. "
Dan saya jawab,
" Jodoh datang sendiri ayah. Walaupun kakak tak cari. "

Kemudian sengih. Lepastu sambung lagi,
" Mati pun datang sendiri ayah. Walaupun kakak lari. "
Then lambai tangan say goodbye hehe. Ohya, ayah saya seorang guru disiplin yang sangat strict. Jika katanya A, maka A lah. Jika B, maka B lah. Bayangkan saja andai kami sekeluarga nak keluar shopping, kalau ayah kata jalan pukul 2 petang, maka 2 petang kena jalan. Lambat tinggal. Can you imagine that ? Ayah sangat sangat sangat pantang dengan couple-couple ni. Maka jangan terkejut andai saya kata ayah pernah hempaskan telefon bimbit di saat saya berusia 17 tahun. Dan andai ayah tidak setegas itu, mungkin saya tidak menjadi seperti hari ini. Mak pulak sifatnya lemah lembut penyayang, tetapi entah mungkin terpengaruh dengan ketegasan ayah sampailah mak akan mesej saya tiap malam ketika berada di asrama dulu. Mesejnya begini,
" Belajar bersungguh-sungguh. Mak ayah susah cari duit. Cari ilmu bukan cari jodoh. "
Dan asbab mesej itu, inilah saya hari ini. Asbab pesanan ayah, inilah saya hari ini. Ketegasan mak ayah semakin mengalir pada darah daging saya sehingga hari ini adik-adik saya tak punya akaun facebook. Lain orang lain cara, ini cara saya.
Hatta hari ini saya telah pun menuntut di Universiti, mak ayah tetap pesan benda yang sama sejak saya form 1.
"Cari ilmu bukan cari jodoh."

Ditakdirkan, mengenali seseorang ketika muamalah tahun lepas. Tiba-tiba dia menyatakan hasrat. Saya tak hairan pun sebab berlambak lelaki macam tu, nyatakan hasrat bagai, then tiap kali saya sebut 3 syarat. Semua lelaki terus hilang. Tapi kali ini 'luar biasa'. Saya sebut syaratnya.
1. Tidak boleh lihat wajah saya, ingin melihatnya depan mak ayah.
2. Tidak boleh mesej/call. Sebarang urusan guna orang tengah.
3. Tidak boleh jumpa dan keluar bersama.
Setuju katanya.
Syarat 2 dan 3 dia laksanakan.
Insya Allah 14 ogos akan tunaikan pula hasrat 1 membawa mama dan babanya.

Kampung saya dekat sabah kot. Perlu beli tiket flight, perlu merentasi lautan, perlu melalui ini itu, dalam hati terfikir. Dia ni biar betul ? Tak risau ke muka aku macam alien ke ? Zombi kampung pisang ke ? Hantu kak limah ke ?
Kemudian mamanya telefon.
Macam mana ?

Zaap !
Deep.

Sebab saya tak bagitau pun lagi parents tentang ini. Bermonolog sendiri, matilah kalau aku cakap kat ayah. Habislah. . 


Tapi entah setelah istikharah, doa demi doa. Diberi kekuatan yang luar biasa. Minta Allah lembutkan hati mak ayah dalam sujud. Duk ulang-ulang doa, andai baik dekatkanlah. Andai buruk buatku jauhkanlah.
Tiba masanya terus terang dengan mak ayah, solat sunat kemudian doa, tangan sejuk, kaki sejuk, semua sejuk. Jantung hanya Allah yang tahu. After explain, saya lihat reaksi wajah mak ayah tenang seolah-olah saya gunakan kuasa 'magic' ilmu hitam sampai Mereka cakap lembut, dan kata datanglah. . . Maha suci Allah, inilah pertama kali rasa 'like dream'. Padahal, Sebelum explain tu just selawat ke atas baginda lagi dan lagi. 

Dicintai ? Siapa yang taknak ? Tapi cintailah dulu yang paling banyak memberikan kita cinta.
Nak dapat orang baik, kita tak perlu susah payah pun awak. Cukup kembali ke jalan Allah. Kita akan dapat kejutan demi kejutan. Awak tak akan kenal diri awak selagi awak tak kenal Tuhan awak.

 
Oh lupa, jadikanlah mak ayah sebagai sahabat yang paling kita rapat. Jangan sembunyikan apa-apa dari mereka. Jika ada percanggahan pendapat, dengar bila mereka bercakap dan bercakap lembut saat giliran kita bercakap. Hormat mereka. Redha Allah senang je nak dapat andai mak ayah redha pada kita.
Kadang hairan dengan anak-anak perempuan yang asyik fikir tulang rusuk, tapi bangun paginya pukul 10,11. Sarapannya ibu yang sediakan, bilik tidak terurus, pinggan kotor bertimbunan, peti ais berkulat, 24 jam menghadap hp hp hp. Macam mana nak jadi bini baik ? Itu belum sentuh bab jaga solat, jaga aurat bagai. Reti mengaji ke tak. Nak jadi madrasah terbaik bukan ?
Berubahlah.
It's never too late to start something great. Just believe in yourself. Even if you don't, pretend that you do and at some point, you will. Love is not about how much you say i love you. But how much you can prove that it's true. The right person who come at the right time, in the right way. With Allah's plan.
Untuk lelaki di luar sana, cabar diri awak semua. Kalau dah berkenan usahakan untuk halalkan. Paling penting jangan ajak perempuan itu keluar berduaan. Tolonglah. Tolong malu pada Allah dan Rasulullah.
Last, Alang-alang asyik tanya kak nak kahwin ke ? Sebagai denda doakan urusan seterusnya dipermudahkan.
Insya Allah Hu Ta'ala.

Lots of love, - Kak Hassanah

http://greatinspire.com/wp-content/uploads/2012/06/Happy-Valentines-Red-Rose-Tracy-Hall.jpg

p/s: Suatu perkongsian

0 comments: