Tuesday, June 9, 2015

Segalanya Allah

Subhanallah!

Merefleksi diri saat ini. Terkadang betapa perlunya berjuang bermati-matian untuk istiqamah. Berjuang. Mujahadah. Berperang dengan diri. Betapa kerdilnya diri. Betapa lemahnya hambamu ini.


Tika ini. Masih berpulun menggagahkan diri menanda kertas peperiksaan pertengahan tahun. Allahuakbar. Betapa perlunya pengurusan masa, pengurusan diri dan keluarga. Tika ini juga masa menyantuni keluarga yang cukup bernilai. Masa berlian. Masa untuk menatap wajah-wajah kesayangan yang selama ini sentiasa di sisi. Tidak pernah hilang. 

Tika ini juga kudrat seorang ibu juga terpancar jelas. Allahuakbar. Emak, ibu, mama, ummi... Entah dari mana kudrat dan kekuatan yang dikau peroleh saat menguruskan keluarga yang penuh liku. Itulah anugerah Allah yang tidak ternilai bila bergelar seorang ibu. Anugerah yang dijanjikan syurga di akhirat nanti. InsyaAllah! Dan adalah menjadi suatu kerugian besar jika seorang anak tidak dapat berbakti kepada kedua orang tuanya saat mereka ada di depan mata!


Subhanallah. Usai menyaksikan keindahan Tuhan yang tiada tara. Sungguh, perjalanan mengenal Tuhan tidak akan pernah mengenal erti puas. Betapa alam buana ini amat luas, menandakan sebuah kuasa Agung yang tidak akan pernah ditandingi oleh sesiapa kecuali Mu, Tuhanku. Allah.

Ya Rabb.
Moga-moga kau berkati sisi-sisi perjalanan hidup kami. 
Moga-moga kau rahmati.
Moga-moga kau redhai.
Moga-moga kau pimpin kami menuju negeri akhirat yang abadi..


Ya Rabb. 
Kematian itu bila-bila.
Di kiri kanan ku, kematian bersilih ganti.
Tidak kira tua atau muda. 
Ia datang tepat pada masa. Tidak awal dan tidak lambat.
Refleksi diri. Sudah bersediakah? T_T


Ya Rabb.
Ambillah nyawa kami pada saat Engkau paling redha kepada kami. 
Pada saat kami benar-benar redha kepadaMu.


Perjalanan mengenal Tuhan yang tiada noktah. Sebuah perjalanan cinta.


0 comments: