Friday, December 25, 2009

Christmast vs Hari Raya

Salam alaik buat teman-teman seperjuangan.. selawat dan salam buat junjungan besar Nabi Muhammad saw serta para sahabat dan keluarga baginda..
Baru 3 hari bercoti di rumah meluangkan masa bersama keluarga tercinta setelah menghabiskan 22 hari melatih diri sebagai bakal pegawai.. insyaALLAh. segala ilmu yang ku terima, segala pengalaman yang ku timba sememangnya cukup bermakna, akan ku semat elok-elok untuk di amalkan kelak sama ada tika aku sebagai seorang pelajar or even as future teacher as well.. insyaAllah ^_^
Apa yang ingin aku kongsikan bersama teman2 tika ini ialah berkisar mengenai perayaan Chrismast yang di sambut oleh sebilangan besar rakyat Malaysia yang beragama Kristian. Namun begitu, kalau diperhatikan apabila christmast datang , mereka2 yang tidak menyambutnya pun turut girang kerana ketika inilah pelbagai jualan murah berlangsung dengan meriahnya, bukan setakat jualan murah, pelbagai barangan free di edarkan, tiket2 cuti hujung tahun @ holiday laris terjual dan pelbagai lagi function2 yang indah2 dan menyeronokkan menanti mereka di luar sana..
hurm... apa yang ingin aku highlightkan di sini ialah apa sebenarnya significant sambutan hari raya @ christmas bagi penganut itu sendiri..? adakah ianya sekadar untuk memeriahkan suasana, menggembirakan perasaan dan hati yang gundah gulana @ sekadar berjumpa teman2 dan keluarga menghabiskan masa bersama..?

Sebenarnya aku ckup terkesan tatkala membaca artikel terbaru saiful islam mengenai betapa rakus dan gembiranya warga kota bergembira tatkala cuti christmast datang menjengah.. sememangnya naluri kebaratan sudah sedikit sebanyak menyelinap  masuk dalam jiwa ummah kini..
di sini aku highlightkan beberapa poin penting yang aku highlight dari saifulislam.com:
MERRY KUFUR!
Tetapi saya tidak rasa ada iman di sebalik perayaan Krismas. Tidak ada unsur-unsur yang mengajak penganut Kristian, baik Katholik mahu pun Protestan, untuk mendekatkan diri kepada ‘tuhan’ mereka, kepada Jesus Christ. Krismas adalah pesta, kegembiraan dan keseronokan, serta kekecewaan dan kemurungan untuk homeless community.
Erti Krismas bagi orang Kristian, adalah terlalu jauh dari Tuhan, Isa dan Bible. Unsur pesta dan kewajipan berkumpul bersama keluarga, mendominasi suasana yang menyelubungi Krismas.
Kerana itulah, Sheikh Abd Rahim Green semasa berceramah di Masjid Dublin, kecewa dengan sikap umat Islam yang sibuk mahu mengucapkan Happy Christmas kepada orang Kristian.
“Kamu tahu apa ertinya ia kepada kami, para revert yang dahulu Kristian kini Islam? Apabila kamu mengucapkan Happy Christmas kepada mereka, yang kami dengar hanyalah Happy Kufur, Happy Syirik!” kata beliau.
"Kadang-kadang saya terfikir, nasib Krismas dan Hari Raya tidak banyak berbeza. Kedua-duanya ditunggu oleh penganut agama masing-masing, tetapi bukan untuk membesarkan Tuhan. Krismas dan Hari Raya hanyalah sebuah pesta tahunan. Krismas dan Hari Raya adalah hari syahdu bukan pada muhasabah diri yang berdosa atau perpisahan dengan Ramadan yang meragut hari-hari keampunan. Krismas dan Hari Raya hanyalah hari rindu warga kota menebus dosa meninggalkan kekeluargaan dan persaudaraan selama ini.
Tangisan bukan tangisan iman. Senyum ketawa tiada kena mengena dengan Tuhan. Sama ada Kristian dengan Krismasnya, atau Muslim dengan Hari Rayanya, agama sudah diadatkan"
Aku terdiam sejenak, ada betulnya apa yang diiluahkan ustaz melalui artikel ini, bukan mahu menyalahkan sambutan hari raya @ christmast tersebut, tetapi sedikit sebanyak apabila difikirkan kembali ada betulnya..ketika itu, kita semakin alpa, dan jauh dari tuhan..lihat sahaja tika muncul hari raya, orang ramai tersenyum girang bersuka ria menjamu selera padahal significant ramadhan jauh berganda-ganda fadhilat dan rahsia keampunan bulan tersebut..
Di harapkan pada ramadhan akan datang aku akan mampu berdiri lebih jauh lagi memanfaatkan bulan penuh syahdu itu dengan sebenar-benarnya.. dan diharapkan pada eid mubarak akan datang, kita bukan sekadar bergembira malah turut berusaha mendekatkan diri dengan tuhan, agar sambutan itu akan lebih bermakna dan dilimpahi barakah dari Allah.. insyaAllah..sunguuh aku terkesan pada diri sendiri dan di harapkan kita turut cuba mengubah apa yang dapat diubah ke arah yang lebih mulia dan di sukai Allah.. insyaAllah.. nasihat ini turut ditujukan buat diri sendiri yang masih jahil dan cetek ilmu ini..
Sesungguhny manusia itu tidak akan sedar kesilapan dan kejahilan diri sendiri, selagi mana dia tidak disedarkan..
Akhir kata, salam MAAL HIJRAH..^_^
penulis,
6.39 am
Batu Pahat, Johor

0 comments: