Friday, November 27, 2009

Wahai jiwa..

Salam alaik..
Sudah agak lama tidak mengupdate blog ini..
Bukan tidak ada idea untuk menulis..namun diri sendiri khuatir untuk menulis perkara yang remeh temeh yang mungkin kurang manfaatnya kepada diri sendiri juga kepada pelawat2 di luar sana.. (ada pelawat ke? insyaAllah..+_+)huhuuu
Esok aku harus kembali ke kampus menunaikan kewajipan sebagai seorang pelatih..sebagai bakal pegawai..insyaAllah, memang agak berat, tapi jauh di suatu sudut gembira dengan pengalaman yang bakal dikutip nanti..apa yang perlu ada dalam diri ketika ini ialah kekuatan lahiriah dan batiniah, agar diri ini sentiasa bermotivasi melaksanakan suatu kewajipan!
Begitu juga halnya dengan kewajipannya ku pada yang ESA.. aku harus sedar hak2 yang perlu dilunas dan ditunaikan utk DIA! Dia yang maha satu yang mengetahui segalanya, yang mengatur segalanya! Aku sedar bahawasanya aku seringkali mencampurkan masalah2 peribadi dan duniawi ini dengan urusanku bersama DIA!
"Kamu harus sedar HAK dengan DIA tidak harus bercampur dengan yang Batil!" Seperti terkena batang hidug sendiri tatkala kakak naqibah ku menerangkan secara terperinci mengenai tajuk perbincangan kami yang berkisar mengenai HAK dan KEBATILAN yang tidak boleh sama sekali dicampur adukkan!
Mana tidaknya! Jiwa mudaku, jiwa remaja ku seringkali bergejolak! dan gejolak itu seperti melambai-lambai pada duniawi itu! Astaghfirullah..
"Dan sungguh, pada  haiwan ternak itu benar-benar terdapat pelajaran bagi kamu. KAMI memberimu minum dari apa yang ada dalam perutnya (berupa) susu murni antara kotoran dan darah, yang mudah ditelan bagi yang meminumnya"                                                                              -An-Nahl:66-
Sesungguhnya niat yang ikhlas yang diluhurkan untuk DIA, adalah sama sekali tidak wajar mencampurinya dengan hatta sekelumit rasa kurang senang, mahupun sedikit berat untuk melaksanakan kewajipan kepadaNYA..
Memang! Memang sukar untuk mendapatkan jiwa yang luhur dan suci bersih bertawajjuh pada dia..Namun selagi usaha dan ikhtiar tidak bermain pada fizikal mu, maka mana mungkin ianya dapat dilakukan..sedikit demi sedikit!
Kami hamba yang lemah, terkadang lalai dan melakukan kesilapan YA ALLAH.. bantulah kami.. dalam mencari keluhuran itu..
Wahai jiwa, usahlah berduka..
Duhai hati, keluhuran itu didamba..
" Wahai jiwa yang tenang! Kembalilah kepada Tuhanmu, dengan hati yang redha dan diredhaiNYA. Maka masuklah ke dalam golongan hamba-hambaku, dan masuklah ke dalam syurgaKU"
-Al-Balad: 27-30-
"Sungguh beruntung bagi mereka yang menyucikan (jiwa itu), dan sungguh rugi orang yang mengotorinya"
-Asy-Syams: 9-10-

Penulis,
8.35am
BP, Johor

0 comments: