Sunday, January 17, 2010

Rancangan DIA

Innallilah hi inna ila hiroji'un..Sesungguhnya dari DIA kita datang dan kepada DIA jua lah kita kembali..
Kematian 2 orang saudara kita baru-baru ini benar-benar menyentuh perasaan. Walaupun tidak mengenali dengan rapat, namun kesedihan teman akrab turut tempias pada teman-teman yang lain.. Sesungguhnya, ajal maut di tangan tuhan.. Perancangan DIA tiada siapa yang tahu.. hatta hati sakit kerana menangis kesedihan, yang pergi tetap pergi dijemput Ilahi.. yang hidup harus kuat meniti hari-hari yang penuh dengan tanggungjawab yang tergalas di bahu.. Bersedialah selagi tubuh masih gigih beribadah kepadaNYA mengumpul sebanyak mana amal. insyaAllah..  
" ALLAH mengetahui apa di hadapan mereka dan di belakang mereka, dan hanya kepada ALLAH dikembalikan segala urusan" ( al-Hajj:76)

Aku termangu seketika merefleksi diri.. mengenang kembali kejahilan diri yang terkadang diulang dan diulang juga..yang terkadang membelenggu diri sendiri.., namun Allah itu sungguh penuh  dengan kasih sayang.. DIA masih memberiku perlindungan, rezeki yang masih mencukupi malah terkadang melimpah ruah.. kesihatan dan keselamatan hidup di dunia.. masyaAllah, terlallu banyak! Alhamdullilah..tapi aku..? Masih tidak tahu berteima kasih, x pandai bersyukur! Masih tidak dapat memberikan HAK yang sepatutnya kepada DIA..+_+
Sesungguhnya, masa jahil ku itu jijik untuk diingati lagi..tidak perlu rasanya diceritakan keaiban diri sendiri kepada umum. Cukuplah diriku dan DIA sahaja yang mengetahui, agar kejahilan itu dibuang jauh-jauh dari dalam diri. Astaghfirullah.. Namun itulah sebenarnya pengajaran yang harus diambil. Belajar dari pengalaman yang lepas.. Syukur ku yang tidak terhingga atas hidayah yang kau kurniakan, atas perancangan yang kau aturkan..Ya, perancangan DIA cukup rapi. Cuma kita tidak menyedarinya. DIA menyusun elok-elok kronologi hidup seorang anak adam dalam diari hari-hari hidupnya. Dan setiap yang berlaku, baik sesuatu yang indah hatta suatu yang menyentap jiwa, semua itu ada hikmah yang tersirat, untuk manusia terus berfikir dan berfikir menggunakan akal kurniaan yang ESA..


insyaALLAH ^_^Penulis,

12.33 pm
Library UPSI

0 comments: