Wednesday, July 18, 2012

Allah itu dekat

Allah. Hanya itu yang mampu terucap. Allah, pengizin segalanya. Allah, Azzawajalla. Penentu segalanya. Yang mengetahui lahir batin setiap hambanya. Kerana sesungguhnya, Allah itu amat dekat.

Dan sungguh, Kami telah menciptakan manusia dan mengetahui apa yang dibisikkan oleh hatinya, dan Kami lebih dekat kepadanya daripada urat leher.
(Surah Qaf: 16)


Apabila kita telusuri setiap langkah dan perjalanan dalam kehidupan sehari-hari, adakah pada setiap saat itu, kita telah merasai bahawa Allah itu ada?
Adakah kita telah merasai bahawa sesungguhnya Allah itu amat dekat?
Adakah kita telah merasai kehadiran DIA pada setiap hela nafas ini?
Adakah sudah kita merasakan cukup, dengan adanya Allah sebagai sebaik-baik penolong?
Sebagai sebaik-baik tempat kita meletakkan kebergantungan?Oh. Terkadang kita GAGAL untuk menghadirkan perasaan dan hati itu hanya untuk Dia semata-mata. Kita gagal menempatkan hanya Dia yang selayaknya berada di hati. Hanya Dia selayaknya untuk dipuji dan disebut-sebut. Maka, kalaulah telah ada kesedaran kita sebagai hambanya yang telah bersyukur, maka semaklah kembali pada setiap niat yang dilintaskan di hati. Semak kembali niat dan lintasan hati, pada setiap kali kita memulakan apa jua perbuatan. Moga barakah Allah sentiasa bersama kerana Allah tidak pernah melupakan hamba-hambanya, sebaliknya hamba-hambanya yang sering melupakan siapa Pencipta dan Pemberi rezekinya.


RINDUOh. Betapa aku rindu untuk menangis di hadapanMu. 
Betapa aku rindu untuk memujaMu di tengah malam yang penuh syahdu, sunyi dan penuh damai. 
Betapa aku merindukan saat-saat indah melantunkan ayat-ayat suci, saat embun mulai menitis lembut lalu gugur ke tanah.Oh.. Maka, kepadaMu daku bermohon, dikurnia kekuatan untuk merasai nikmat beribadah kepadaMu, di bulan penuh barakah. Untuk merasa nikmat memadu kasih bersamaMu ya Rabb. Lalu merasai keindahan dan kesyahduan pada setiap amalan. Merasa kemanisan ibadah bersama jiwa dan raga. Bismillah..Ahlan Ya Ramadhan....Dan apabila hamba-hambaKu bertanya, kepadamu (Muhammad) tentang Aku, maka sesungguhnya Aku Dekat. Aku kabulkan permohonan orang yang berdoa apabila dia berdoa kepada Ku"
 (Al Baqarah, 2:186)

Maka, ingatlah kepada Ku, Aku pun ingat kepadamu"
(Al Baqarah, 2:152)

0 comments: