Thursday, November 24, 2011

Bacalah!

Bismillah


Masa itu ibarat emas. Masa itu ibarat pedang yang menghunus tajam. Dan apa jua perumpamaan yang merujuk kepada kepentingan menggunakan masa dengan betul dan berhemat. Kita semua sudah serba tahu dan begitu arif akan kepentingan masa yang terkadang kita rasakan begitu lambat berlalu dan terkadang dirasakan masa itu pantas umpama air yang mengalir laju. Apa jua situasi, saya tahu bahawa saya perlu 'tegar' untuk bijak memilih aktiviti yang bermanfaat dan tidak terlalu terbuai dengan kemalasan dan bergoyang kaki di rumah. Jika di tanya, kenapa tidak saya cuba-cuba bekerja sambilan agar tidak kebosanan di rumah? Saya hanya mampu tersenyum. Bukan tidak mau tapi saya yang tidak berminat atas sebab-sebab tertentu. Apa pun, tika ini saya berdoa dan terus berdoa, moga Allah mengurniakan kekuatan untuk kita meneruskan setiap inci nikmat hidup ini dengan apa jua perkara yang bermanfaat sama ada bermanfaat kepada diri, keluarga, masyarakat dan seterusnya kepada agama dan negara. InsyaAllah.Saya punya koleksi buku-buku yang belum dibaca. Boleh dikatakan banyak. Entah kenapa begitu liat hendak membaca. Sedang diri tahu betapa ilmu itu mesti dicari dan ia tidak akan datang bergolek. Saya tahu bahawa, untuk memastikan fikiran, minda dan otak kita berada dalam keadaan baik dan cergas serta mampu mengolah dan membuahkan idea yang bernas, amalan membaca amat perlu. Apatah lagi bila menjadi seorang pendidik kelak, pastinya pelajar-pelajar akan melontarkan soalan-soalan yang memerlukan guru tersebut perlu ligat mencari jawapan dan bijak menyusun kata secara profesional. Huhu. Saya masih baru dalam bidang perguruan ini. Hanya berbekalkan pengalaman berpraktikum selama lebih kurang 4 bulan rasanya terlalu sedikit untuk memperkatakan perihal dunia seorang guru. Di sini saya kongsikan beberapa tips untuk mengembalikan minat membaca. Betul. Membaca terkadang perlukan target dan matlamat. Mungkin tips ini berguna untuk situasi seperti saya yang terkadang susah untuk menghabiskan hatta sebuah buku. Raheeq maktum apatah lagi. Errr. (maafkan saya wahai naqibahku). Mungkin selepas ini, perlukan tekad dan keazaman untuk membaca. Selain doa yang tidak putus-putus kepada Rabbul Izzati.


Berdoalah agar kita dikurnia rasa ingin membaca.. Jangan hanya ada rasa ingin membeli.. "
(Ustaz Adlan Aziz, Penulis buku)Memang betul apa ustaz tu cakap. Masa membeli bukan main ghairah. Tapi bila nak membaca liat semacam. Huu. Tapi, InsyaAllah buku-buku ilmiah yang dibeli akan tetap berguna sampai bila-bila dan moga kekal hingga anak cucu kita masih bisa menatap dan menggunakannya. Jadi saham akhirat. InsyaAllah. =)


Di ambil dari Laman web Motivasi Kerja :  • Perkara pertama: cuba pergi ke kedai buku terlebih dahulu, anda akan lihat banyak buku yang menarik minat membaca. Sebelum ini anda hanya pergi ke kedai majalah, jauh bezanya.
  • Mulakan berjinak-jinak dengan buku yang nipis dahulu. Bila dah rasa seronok barulah baca buku-buku tebal.
  • JANGAN letakkan target nak habiskan sebuah buku dalam masa yang singkat, kerana itu akan memberi tekanan pada anda. Jadi akan mengganggu mood anda untuk membaca.
  • Letakkan target 1 Buku : 1 Bulan. Setahun anda dah baca 12 buku. HEBAT!
  • Beli satu rak buku. Susun cantik-cantik kerana itu semua akan memberi mood untuk membaca.
  • Jika berkesempatan untuk bertemu penulis buku, ambil autograf mereka. Percayalah anda akan semangat membaca!
  • Cuba ambil 15 minit sahaja SEHARI atau mungkin 10 helai untuk setiap kali pembacaan.


Selamat mencuba!

0 comments: