Monday, December 13, 2010

1000 pengharapan

Tika ini, diri ini berada di teratak selesa, menunaikan hak pada keluarga tercinta. Menggapai seribu pengharapan agar kerehatan ini memberi sejuta manfaat dalam mencapai tarbiyah diri (dzartiyah), melakukan penghijrahan tidak sekelip masa, namun tidak mengapa derap demi derap langkah yang dipilih. Sedar pada naluri dan fikiran, pada ketika ini jihad perlu lebih sedikit. Tidak lagi sibuk dengan assignment yg berlambakan sewaktu semester akhir yg lalu, final projek yg terkadang melelahkan, ditambah dengan tuntutan syarat memperoleh sarjana muda-thesis yg mungkin memberi pengalaman baru kepada penyelidik muda seperti ku walau terkadang mengeluh. Oh~ usah mengeluh wahai pemudi! Itulah tuntutan mengasah alat untuk mencapai matlamat! Aku tersenyum.. syukur yg tidak terhingga.. Pada Azzawajalla, yang memberi kudrat dalam melalui jalan ini. Pengalaman dalam mengejar usaha menggerakkan dakwah di bumi kampus, dalam pada menggapai kecemerlangan akademik sering membuatku menjadi lebih matang dari sebelumnya. Alhamdullilah, Allah, The Best Planner.


Sering saja mencari solusi, mengasah diri dalam mencungkil bakat diri. Dalam pada kejauhan dengan para murabbi dan minda yang tidak putus pada mutarabbi. Adakah noda dalam diri menjadi penghijab untukku menyentuh mereka. Atau diri ini masih bertatih, jatuh dan terkadang bangun semula dan jatuh semula, dan berjalan dengan perlahan kembali sebelum mampu berjalan laju dan bermarathon! +_+

Kerana sedar, bahawa Allah pemegang pada hati-hati ini. Dan kau perlu mencari tali lasso menerkam (kejamkah?) membawa memasuki kandang ibadah ini. 

Sekadar perkongsian, seusai melayari blog seorang akhi. Tertarik dan terus mengcopy paste! Moga memberi manfaat dalam membangkit hamasah diri di jalan ini selagi masih bergelar mahasiswa! (Detik-detik terakhir ku bergelar mahasiswa)..

Kehidupan seorang muslim yang ideal (Huraian realistik tentang 10 muassafat tarbiyyah) 1. Bangun di awal2 pagi dan solat qiam tanda syukur kita pada Yang Esa,
 2. Mandi ,
 3. Solat Subuh berjemaah di surau dan jangan lupa untuk memberikan senyuman dan salam pada para jemaah lain,
 4. Berzikir atau membaca Al-Quran dalam 15 hingga 30 minit,
 5. Sarapan pagi dengan makanan yang berkhasiat sambil membaca atau menonton berita dari sumber-sumber yang adil.
 6. Pergi awal ke kerja/kelas
 7. Tunaikan solat dhuha
 8. Buat kerja sebaik mungkin / Belajar bersungguh2
 9. Cuba sedaya upaya memberikan pertolongan terbaik kepada rakan2 yang memerlukan
 10. Sentiasa berikan senyuman dan salam kepada rakan sekerja/sekolej/sekelas
 11. Memberikan sedekah kepada fakir miskin atau insan-insan yang memerlukan
 12. Riadhah di petang hari sebagai langkah untuk menunaikan haq kepada tubuh badan kita
 13. membaca Al-Quran selepas solat Maghrib
 14. Hadiri sesi ceramah/usrah/membaca selepas solat Isya'
 15. Solat sunat dua rakaat sebelum tidur

Tidak pasti ada perkaitan atau tidak entry ini dengan listing realiti kehidupan muslim yg dishare!. Apa yang pasti tertarik dengan entry ini dan terus mahu meletakkan dalam blog sendiri..whoa. Namun, masih menyatakan penulis asalnye yer. Jazakallah;)

“ Barangsiapa yang hari ini dia lebih baik dari semalam, maka dia dari kalangan mereka yang beruntung. Barangsiapa yang hari ini dia sama seperti semalam, maka dia dari kalangan yang rugi. Barangsiapa yang hari ini dia, lebih teruk dari semalam, maka dia di kalangan orang yang celaka” Mafhum Hadith Rasulullah SAW.

P/s: berkobar dalam mengejar Misi: Rumahku Syurgaku. Still in progress..huhhuh.
Kerjasama pihak teratak amat diharapkan ^_+

Penulis,
BP, Johor

0 comments: