Friday, September 11, 2009

Memori 1 Ramadhan

Taman U, Tanjong Malim
5.10 am
Kak ayu mengejutkan adik2 yang lena dibuai mimpi..gelaran MOMMY memang cukup sesuai..spt ibu yg mengejutkan anak2 utk bangun bersahur..huhuuu
5.15
Disebabkan tiada apa yang dapat di makan di rumah, kami berenam sepakat bersahur di luar.. wah! first time bersahur di luar sepanjang belajar di upsi..excited gak..huhu., first time bersahur bersama sahabiah2 yg hatinya luhur dan murni menuju jalanNya..insyaAllah.. sesungguhnya, maha suci engkau yang memudahkan urusan kami!
Proton Juara meluncur laju di atas jalan raya. Di luar, hujan yang tadinya renyai semakin lebat..hujan rahmat menyambut 1 ramadhan..hatiku ku berkata~..kami melihat di tepi jalan, warung2 @ restoran2 yang rasa ok utk kami singgah dan mengisi perut..
"ini ok kot.." kak ayu bersetuju dan Juara diberhenti kan di tepi jalan.. hujan masih lagi turun.. kami bergegas keluar dan masuk ke Warung Seafood kalu x silap nama dia..agak segan mulanya nk memasuki perkarangan warung tersebut, mana x nye, pelanggan sume pokcik2 dan student lelaki..tapi kmi buat2 cool aje..huhu..kami trus duduk, dan trus msg2 setuju utk mengorder juadah yg sama, supaya cpt siap! " nasi gorng kampong 6! teh tarik 6!" kak ayu mengorder..huhu ^^
alhamdullillah, seusai habis bersahur kami pulang ke rumah.. perut masg2 sudah terisi.. alhamdullilah, Jgn lupe! niat puasa di bulan ramdahan ye!
REFLECTION:
Sesungguhnya ini baru permulaan langkahku, perjuangan bersama sahabiah2 sekalian..
Dan pada hari ini, objektif dan misi yang lebih besar perlu dilaksanakan..
Ya Allah, sungguh! nikmatmu amat agung! tidak termampu kam menghitungnya.. sesungguhnya Engkau Maha pengasih lagi Maha Penyayang..
Alhamdullilah..
Kau jadikanlah hati kami ini sentiasa bertaut & terus teguh di jalanMU..insyaAllah
Sepotong ayat yang dapat dikongsi:
" Maka nikmat Tuhan yang mana, yang dapat kamu dustakan?"
- Surah ArRahman: 39 -
Reflection,
penulis
1 Ramadhan.

0 comments: