Wednesday, May 27, 2009

Ampuni daku

Jam menunjukkan 2.10 am.
entah kenapa aku masih segar.  namun sesekali hidung ini,  ku pulas2, ku picit2..
alah pada habuk mungkin.. penangan kopi 'gold roast' yang baru ku hirup jam 11 tadi..mungkin.. hatiku mengiyakan..
baru dua hari aku me'relaks'kan diri di rumah..membantu mana yang patut, yang terdaya ( nmpk sgt buat ala kadar je..huuhu) hish, kau kena ikhlas! mane bleh tolong mak x ikhlas..buat dgn hati yang ikhlas tau! baru dapat ganjaran dari Allah!..^_^ insyaAllah..aku menanam niat!
penat dari kem menembak baru2 ni, semakin hilang.. alhamdullillah. pelbagai ilmu dan pengalaman ku timba, manis pahit perjuangan mencari ilmu (ilmu ketenteraan tuh!), ku titipkan, ku semat elok2..insyaAllah nilai2 murni itu, aku amalkan, aku smpaikan..
Ya Allah, sesungguhnya ku akui iman ini turun dan naik..andai aku terleka, andai aku terlupa, ingatkan aku ya Allah! aku hamba yang lemah.. sering lalai dengan arus duniawi dan keseronokan. sering terjatuh dalam lembah nafsu syaitan. Namun, engkau x pernah lupa melindungi daku, menjaga keselamatan aku, alhamdulliah.. terima kasih ya Allah
Bagaimana bisa aku berterima kasih pada MU!
Bagaimana aku memelihara mu Ya Allah, sebagaimana Kau melindungi kami..
Sejenak, aku terpanggil untuk mengingati kembali Hadith 19 yang disampaikan seorang akhawat baru2 ni..
Sebahagian hadith ini:
"Jagalah Allah, nescaya Dia akan menjagamu. Jagalah Allah, nescaya Dia akan senantiasa bersamamu. Bila engkau meminta sesuatu, mintalah kepada Allah, dan bila engkau meminta pertolongan mintalah kepada Allah.
Dalam riwayat lain:
"Jagalah Allah nescaya engkau akan mendapatiNya berada di hadapanmu. Kenalilah Allah di waktu lapang, Dia akan mengenalimu di saat kesulitan..
Ketahuilah kemenangan itu selalu mengiringi kesabaran, jalan keluar selalu mengiringi dugaan, dan kemudahan itu selalu mengiringi kesusahan"..
Hadith ini cukup terkesan di hati ini..mungkin terkena batang hidung sendiri. memikirkan terkadang diri ini tidak memelihara Dia sepenuhnya. Astaghfirullah
Sesungguhnya, hidup ini merupakan perjalanan yang cukup panjang. oh Tuhan, bagaimana mungkin aku berterima kasih padaMu!
Andaiku tahu
kapan tiba ajalku
ku akan memohon
Tuhan tolong panjangkan umur ku
andaiku tahu
kapan tiba masaku
ku akan memohon
tuhan jangan kau ambil nyawaku
aku takut akan semua dosa2 ku
aku takut, dosa yang terus membayangiku...
Andaiku tahu
malaikatmu kan menjemputku
izinkan aku
mengucap kata taubat padamu
aku takut
akan semua dosa2 ku
aku takut
dosa yang terus membayangiku
ampuni daku dari segala dosa2 ku
ampuni daku
menangisku bertaubat padamu
-Andai Ku Tahu, Ungu-
penulis,

0 comments: