Friday, January 9, 2009

Apa harus dilakukan..?

salamunalaik..
setelah berehat agak lama, aku kini kembali ke bumi upsi..alhamdullilah..setelah berjaya menempuh latihan ketenteraan yg sememangnya menguji tahap kecerdasan mental dan fizikal diri ini.. alhamdullilah.. (^_^)
dan kini, apa yg pasti aku masih tertanya-tanya..
selain doa dan pengharapan kepada Allah..apa yg harus dilakukan utk membantu saudara2 semuslim kita di palestin sana..?
cukupkah sekadar berdoa..menadah tgn pada yg Esa..memohon agar diselamatkan mereka dr ancaman bahaya...?
Baru td aku ke kelas pedagogi, Dr Kadir berkongsi apa yg beliau rasa.."sememangnya doa org2 Islam sudah tidak dapat dimakbulkan"..tersentap juga apa yg aku dgr dr mulut beliau... apa yg pasti sume qada' dan qadar hanya Allah yg menentukan..mgkn Dr agak kesal dgn sebahagian org Islam yg hanya bernamakan Islam namun tidak pada niat, amalan mahupun perbuatan.. Dr sendiri mengakui ramai di antara kita yang hanya tahu dia beragama Islam, tp langsung tidak mengerti apa itu Islam...
Apa yg Dr cakap tu, mmg betul.. termasuk mengingatkan diri aku sendiri..sejauh mana diri ini memahami apa itu Islam sebenarnya..subhanaAllah..mgkn ia satu peringatan.. buat aku dan teman2..
Dr juga menambah, keadaan di palestin mmg sudah kritkal.. org Islam sendiri x dapat nak membantu..namun, jgn sekali-kali kita berputus harap pada Allah..Sememangnya apa yg terjadi dibumi palestin sudah tertulis di dalam al Quran..
"dan Kami tetapkan terhadap Bani Israel dalam Kitab itu, " Kamu pasti akan berbuat kerosakan di bumi ini dua kali dan pasti kamu akan menyombongkan diri dengan kesombongan yang besar"
( al-Isra' : 4 )
insyaAllah.. teruslah memainkan peranan kita..
Semoga perjalanan ini dipermudah..amin (^_^)

0 comments: